divendres, 31 d’agost del 2012

Somiar truites, perdius i pardals (I)

Començo a creure que veuré abans la independència del meu país que la traducció d’algunes obres que necessitem (el plural és per col·lectivitzar el dramatisme de la urgència) trobar en català. Però cap problema: quan tingui una editorial, les reuniré totes en una col·lecció que es dirà Obres mestres que, vés a saber perquè, gent molt més capaç i amb més diners que jo mai no havia cregut oportú publicar en la nostra llengua. No patiu, que hi haurà versió en rústica i en tapa dura. Pel que fa a la tipografia crec que ens inclinarem per Dante. Primers volums:
 
1) Vospominaniya, de Nadezhda Mandelstam. Les memòries de la viuda d’Óssip Mandelstam. Imprescindible. El manuscrit no tenia títol i la traducció anglesa es va publicar en dos volums: Hope Against Hope i Hope Abandoned. Es veu que nadezhda significa esperança en rus; un joc de paraules intraduïble, crec. El pròleg haurà de ser, ineludiblement, l’article de Joseph Brodsky «Nadezhda Mandelstam (1899-1980). An Obituary», escrit el 1981, que tampoc no ha estat mai traduït al català.
 
 2) Život s hvězdou, de Jiří Weil. Philip Roth —que com que és un gran escriptor ha llegit molt— al prefaci de la traducció a l’anglès d’aquesta breu novel·la diu que no coneix cap llibre com aquest. És molt probable. L’argument és senzill: els nazis han ocupat Praga i Josef Roubick s’aferra als detalls més petits per tal d’intentar sobreviure. No és un llibre alegre. D’humor en trobarem més a Na Střeše je Mendelssohn, del mateix autor txec, que també publicarem, és clar. 
 
3) Joseph Roths Flucht und Ende. Erinnerungen, de Soma Morgenstern, amic íntim de Joseph Roth. Ara el que no coneix cap llibre com aquest sóc jo. És el contrapunt irònic i commovedor del magnífic El món d’ahir de Stephan Zweig. Si hagués de marxar corrents de casa i no pogués tornar-hi mai més, me n’emportaria la Bíblia, El Rei Lear i aquest llibre de Morgenstern. De fet, ara mateix els posaré tots tres junts per si de cas.

9 comentaris:

GEMMA ha dit...

Però també és per això que entre altres coses ens cal la independència, no creus?

T'animo a editar aquesta col.lecció.

Salut, David!

Lior ha dit...

Al final seran els hereus de Roth els que t'hauran de fer un monument a tu i no al revés. Ara mateix estic en companyia seva, La filial del infierno en la tierra, que no recordo si és per culpa teva o m'has generat una mena d'automatisme que em fa comprar els llibres d'uns determinats autors quasi incoscientment; de cop em trobo a casa amb un llibre que no sé ben bé com hi ha arribat... Que fas servir tècniques de neuromàrketing en aquest bloc?

Ja saps que sóc bon minyó, per això m'he deixat endur per "L'esperit de Praga":

Cada pocs segons un nou llibre veu la llum del dia. La major part dels llibres seran només part del brunzit que ens fa durs d’orella. Fins i tot el llibre s’està convertint en un instrument d’oblit. Una veritable obra literària neix amb el crit de protesta del seu creador contra l’oblit que plana sobre seu, sobre els seus predecessors i els seus contemporanis, i sobre el seu temps i la llengua que parla. Una obra literària és una cosa que desafia la mort.

I si fem una campanya d'assetjament digital a alguna editorial?

David ha dit...

No, si a mi ja em va bé, això de la independència, però crec que una cosa no té a veure amb l’altra. Ja hi ha grans llibres que s’han publicat en català, però encara falta molt per arribar al nivell del que es pot trobar en altres llengües. Seria molt interessant no anar a remolc sempre de les traduccions al castellà. Sobre la col·lecció, tant de bo algun dia s’hi pogués fer alguna cosa, de moment prefereixo dedicar-me a d’altres projectes que ja fa temps (massa) que no acaben de concretar-se, encara que sembla que la cosa comença a estar encarrilada.
Salut, Gemma!

Molt bo,això del neuromàrketing, Lior, però em temo que no. Amb autors com els que sovint cito per aquí, el màrqueting es fa sol. T’agrada Klíma? Hi ha alguns articles extraordinaris en aquest llibre, oi? El que tracta sobre Kafka és magnífic, crec recordar. En aquest fragment que cites, per exemple, ressona el que deia Kafka sobre el que ha de ser un bon llibre: la destral pel mar gelat del nostre interior.
Sobre l’assetjament digital, no sé si seria gaire eficaç. Crec que l’argument econòmic tiraria per terra qualsevol proposta nostra, per molt apassionada que fos.

Lior ha dit...

Ep! Que no m'ho he inventat, això del neuromàrqueting.

Coneixia el Klíma d'Amor i brossa (en català), que hauria de repescar, perquè ara hi trobaria més matisos.

Em sembla, no voldria pas vessar-la, que peca d'"igualitarista" en relació a la Xoà respecte d'altres crims contra la humanitat a Els poderosos i els impotents. I a Txecoslovàquia ha mort la seva actitud diguem que "espanyoleja" una mica, oi?
A part d'això, matisos, me n'he fet devot. Sobre la literatura de la fe secular és un dels que més m'agrada, en part perquè "em dona" la raó quan dic que ser d'esquerres es va convertir per molts, moltíssims, en una qüestió de fe, de fe cega, acrítica, dogmàtica, religiosa en el mal sentit. I encara dura.

Amb o sense neuromàrqueting, segueix fent de trencagels literari.

Un parell de perles.

Sobre la missió de l’escriptor:

[...]Convertir la seva flama en llum perquè quan Caront arribi no trobi res de mi per endur-se. [...]

La persona que deixa de fer preguntes , [...], deixa de pensar, perquè pensar és, al cap i a la fi, fer preguntes i respondre-les constantment. I una persona que deixa de pensar, deixa de parlar. Nomes emet sons.

David ha dit...

Ui, quina por, això del neuromàrqueting, no m’agrada gens, Lior!
De novel·les den Klíma em sembla que en català no hi ha res més, a banda de Amor i brossa. Fa uns anys va fer una conferència al CCCB que es va dir Sobre la propaganda que també pots trobar i que és molt interessant.
M’has fet rellegir aquests dos articles que menciones (cosa que t’agraeixo, evidentment). És cert que a “Els poderosos i els impotents” no parla de l’especificitat de la Xoà en cap moment, encara que l’objectiu de l’article és exemplificar les conseqüències de l’abús de poder i no pas parlar del que va passar als jueus europeus (i del nord de l’Àfrica). A “Txecoslovàquia ha mort” trobo que mostra comprensió pel desig eslovac de separació, tot i que és cert que no se’l veu gaire entusiasmat amb la partició, potser perquè l’experiència històrica de la població del centre i est d’Europa ha passat per tants canvis de nacionalitat en tan poc temps que una mica d’escepticisme és ben comprensible.
L’anàlisi de Klíma dels defectes del socialisme és impecable. En aquest sentit també et poden interessar les reflexions de Kertész sobre el mateix tema.
Els dos fragments que cites són brillants, certament, i tristament actuals.
Per cert, aquest matí al Mercat de Sant Antoni hi he comprat La llebre amb ulls d’ambre, s’haurà d’esperar una miqueta, però el tinc present, jo també faig els deures.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Doncs espero les dues coses: la independència de Catalunya i la teva editorial, es digui com es digui.

David ha dit...

La primera cosa és molt més probable que la segona, però tot i així ja em conformo amb veure algun dia algun d'aquests llibres, i d'altres que aniré afegint a la llista, publicats en català.
Salutacions, Teresa.

GLÒRIA ha dit...

Que els déus t'escoltin pel que fa a la probable independència del nostre país. Recorda't de que tens una revista anunciada ja fa temps i jo vull anar al quiosc i demanar-la. La idea de l'editorial està molt bé però el nom és massa llarg. Hauria de ser una explicació sota del nom real més breu. per exemple: Els inexplicables o Ara traduïts o...Per fi traduïts.
Només suggereixo.
Abraçada fresca.

David ha dit...

Ja ho recordo, ja, això de la revista, Glòria. Hi penso i hi treballo quasi cada dia. La trobaràs abans a internet que en cap quiosc o llibreria, però la trobaràs. El problema és la manca de temps, però, bé, la cosa sembla que s'accelera una mica.
Els inexplicables m'agrada, Glòria! I el nom tan llarg era més una queixa que no pas una idea real. Gràcies pels suggeriments!
Una abraçada!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA