dilluns, 3 de desembre del 2012

Cafès

L’any 2004, George Steiner va fer una conferència a la ciutat holandesa de Tilburg. La va titular La idea d’Europa. A banda d’exposar-hi una concepció d’aquest continent als antípodes de la realitat actual en què una munió de buròcrates sobrepagats onegen la bandera de les estrelletes mentre entonen l’himne de la Champions, Steiner sosté que l’essència d’Europa són els cafès. Des de Lisboa fins a Odessa. De Catalunya no en parla. A un servidor li faria il·lusió imaginar que els nostres ateneus fan el fet i així també ens podríem incloure en aquesta Europa —culta, popular, de poetes i flâneurs que conspiraven, discutien, bevien, tafanejaven i ideaven nous mons—, sobretot ara que alguns malden perquè la dels buròcrates ens faci una mica de cas.  
 
Bohumil Kubišta. Kavárna (Cafè), (1910)

6 comentaris:

novesflors ha dit...

És una bona idea.

El missatger ha dit...

Bon dia, David.
Hi ha una distància sideral entre els vells bars de barri i els liofilitzats, clonats i replicats cafès dels centres comercials. Una nova prova de que la teoria de l’evolució és incorrecte i que tot tendeix cap a la destrucció. Probablement ja s’havien viscut moments com aquest de triomf dels impulsos malvats, però segur que cap d’ells va ser tan lleig.
La dictadura de l'estètica de la liofilització! Poca broma...
Salut!

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Ah, sí, sí, Ateneus i Foments farien el fet, així com locals agradables on es poguessin fer tertúlies...

David ha dit...

Gràcies, Novesflors. No sé pas què en pensaria Steiner, dels nostres ateneus, però a mi em semblen bastant semblants als cafès centreeuropeus (encara que potser els ateneus encara serien més populars).

Tens raó, Missatger, sobretot en això de "poca broma". No és pas un tema banal. Els centres comercials en si demanen estudis rigorosos que expliquin com hem pogut arribar a caure tan baix. Salut!

Ens en fan falta, de locals així. I de temps per poder-hi anar, també, és clar. Salutacions, Teresa!

Per cert, aquest llibret de l'Steiner deu fer uns sis anys que me'l vaig llegir i tot just la setmana passada me'l vaig tornar a mirar per escriure'n alguna cosa. Quina fou la meva sorpresa quan m'assabento per la ràdio que tot just ara s'ha estrenat a Catalunya una obra teatral basada en La idea d'Europa!

Anònim ha dit...

Barcelona també va ser ciutats de cafès. La terrassa de l'Espanyol, al Paral·lel va ser la més gran d'Europa, i eren famoses les tertúlies, sobretot durant la Gran Guerra, quan Barcelona era una ciutat cosmopolita.

David ha dit...

No conec gaire el tema, Enric. M'interessa molt el que expliques, buscaré informació sobre aquest cafè que anomenes. Gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA