dilluns, 17 de juny del 2013

Nord enllà

El 21 d'abril de 1971, un vaixell de guerra danès va arribar al port de Reykjavík. No hi va anar a fer el que normalment fan els vaixells de guerra, la qual cosa explica que fos rebut per milers de persones que onejaven banderetes islandeses i daneses. Tota aquella gentada havia anat a rebre dos manuscrits medievals: el Flateyjarbók (finals del s. xiv) i el Codex Regius (s. xiii). El perquè de tanta eufòria és difícil d'explicar i a sobre ho intentarem resumir: durant el Renaixement (sí, a Islàndia també n'hi va haver) tota una sèrie d'estudiosos d'aquest país petit van descobrir una gran quantitat de manuscrits medievals escrits en la seva llengua i, com que en aquella època Islàndia era una colònia de Dinamarca, van enviar els manuscrits a Copenhaguen pensant que allà serien publicats més fàcilment i resulta (aquí és on he resumit més) que ja no els van tornar a veure. 
Posteriorment, sobretot a partir del s. xix, de demandes de retorn dels papers n'hi va haver moltes, les més significatives i vehements a partir de la independència d'Islàndia (1944), és clar, i és que, tot i que els manuscrits se centren en les sagues nòrdiques (que tant fascinaven Borges) i quasi exclusivament en reis noruecs, van acabar simbolitzant l'essència de cultura islandesa (en paraules del ministre de cultura i educació, Gylfi Gíslason, que va rebre el vaixell i els manuscrits el 1971). Anacronismes, essencialismes i interessos colonials a banda, els diversos governs islandesos i danesos van acabar arribant a un acord (certament els va costar) que, tot i no satisfer del tot ningú, va tancar, si més no momentàniament, una polèmica de molts anys. Com es veu, la batalla al voltant de textos constitutius també ha ocupat, i no fa pas gaire, el temps de la gent neta, noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç que hi ha nord enllà.

6 comentaris:

Lior ha dit...

I ara no sé si això ens ha de confortar; si també passa nord enllà... O descoratjar; el nord dels nostres danesos segueix sent anihilar-nos.

David ha dit...

Hauria d'ajudar a desdramatitzar, encara que és cert que els nostres danesos no han evolucionat gaire.

Anònim ha dit...

Passa arreu (tot el proper Orient està espoliat; és clar que, veient què fan talibans i d'altres conservadors de la tradició, millor que siguin fora). Estic d'acord amb tu, David. S'ha de desdramatitzar sense deixar de fer el que cal.

David ha dit...

Això de la devolució d'obres d'art és sempre una qüestió espinosa. A priori sembla molt clar, però quan entres en els detalls t'adones que no ho és tant.

Josep ha dit...

Bona lliçó d'Història.

David ha dit...

D'això ens ha de servir, en teoria, la història (a banda de per inflar el cap d'alguns estudiants amb noms i dates).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA