dimarts, 5 de gener del 2010

Tot desconfiant de la història

L'edició de Una tomba per a Boris Davidovic d'Acantilado consta de cent setanta-sis pàgines: vint-i-una del pròleg de Joseph Brodsky i cent cinquanta-cinc més, divides en set relats. Aquests relats es poden llegir independentment els uns dels altres, encara que tots tenen algun nexe (normalment, un personatge) que els uneix. Com qualsevol llibre escrit per Danilo Kiš, Una tomba per a Boris Davidovic és una joia. Aquí, l'autor de Subotica utilitza una ficció disfressada de realitat que revela la inconsistència d'això que anomenem fets històrics. Ell mateix ho expressa molt millor que ningú al final del relat «És gloriós morir per la pàtria» contingut a L'Enciclopèdia dels morts (un altre llibre seu que cal llegir):
«La història està escrita pels vencedors. El poble teixeix llegendes. Els escriptors desenvolupen la seva imaginació. Només la mort és innegable.» Alguns no li van perdonar tanta sinceritat.
(Ha estat publicat en català per Angle Editorial, traduït per Simona Škrabec.)

4 comentaris:

GEMMA ha dit...

Bon dia David! Cinema, literatura, música, bona reflexió... em faig seguidora d'aquest bloc.

David ha dit...

Gràcies Gemma!

digue'm ariadna ha dit...

... Vaig descobrir fa anys a Danilo Kis, quan Angle va editar Una tomba per Boris Davidovic, atreta pel subtítol Set capítols d'una sola història comuna: desconeixia l'autor. Em va captivar la seva capacitat de diluir ficció i realitat en un argument de gran bellesa estilística que guarda i preserva tot d'històries per a que no quedin oblidades. El vaig retrobar amb Enciclopedia de los muertos, fascinant. Tinc moltes ganes de llegir Circo familiar, i, potser un dia d'aquests, faig allò que no s'ha de fer en una llibreria, agafo aquesta edició d'Acantilado per llegir furtivament el pròleg de Brodsky... Ens llegim...

David ha dit...

El pròleg de Brodsky val la pena i si es llegeix furtivament, encara més. Un dia s'hauria d'escriure alguna cosa sobre l'art de crear un bon pròleg. N'hi ha tants!
Jo deu fer cosa d'un mes que et llegeixo. Trobo que els teus blogs són d'una gran qualitat. Felicitats!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA