dimecres, 21 d’abril del 2010

Riure per no plorar

Angel Wagenstein va publicar el seu primer llibre quan tenia 76 anys. I ho va fer en búlgar. El Pentateuc d'Isaac -així es diu l'obra en qüestió- no ho tenia gens fàcil, doncs, per arribar a les nostres mans. Però hi és i ho hem d'agrair a una altra editorial petita de Barcelona que fa una gran feina: Libros del Asteroide.
El Pentateuc d'Isaac és la història de gran part de l'Europa del segle XX explicada a través de la vida d'Isaac Jacob Blumenfeld, una mena de soldat Švejk nascut a Galitzia, protagonista d'una sèrie d'esdeveniments espantosos que són descrits amb molt sentit de l'humor. No es tracta, però, d'un humor frívol; és més aviat resignat. Els diàlegs que Isaac Jacob Blumenfeld manté constantment amb el lector recorden vivament els relats de Sholem Aleikhem i, alguns passatges, s'acosten al Job de Joseph Roth. El Pentateuc d'Isaac és, doncs, un llibre digníssim que ens aporta una mirada humorísticament trista d'una època que ens hem d'alegrar molt de no haver viscut.

12 comentaris:

Gemma ha dit...

Es força interessant la teva proposta David, personalment agraeixo moltíssim un toc d'humor a les històries, sempre i quan no arribi a alterar la realitat viscuda d'aquelles persones. El tindré present. Gràcies.

Disfruta mentres d'un bonic vespre.

David ha dit...

L'humor, sobretot la ironia, és un component essencial de gran part de les millors obres artístiques que existeixen.
Bon vespre i bon Sant Jordi.

Mireia ha dit...

Aquest el tinc!! Però encara no l'he llegit. El segell ASTEROIDE és una garantia.
Estic amb Canetti, és una meravella, David, i et dec a tu el "descobriment".
Fins aviat

David ha dit...

Em fa molt content que t'agradi Canetti. Això de recomanar llibres és una gran responsabilitat! Només per ajudar-nos a "descobrir" joies d'aquesta mena ja val la pena tenir un blog, oi?
Salutacions, Mireia.

Anònim ha dit...

En prenc nota.
Gràcies per la ressenya.
Bon Sant Jordi i bon cap de setmana.

David ha dit...

Gràcies, Anna. Bon Sant Jordi!

Hasbarats ha dit...

Molt prometedor. Per cert, a propòsit de Canetti, estic llegint un llibre sobre la cultura boiximana que, segons Canetti, sovint havia pensat que era el llibre més important entre tots els que coneixia".

David ha dit...

No conec el llibre a què et refereixes. Quin és?

digue'm ariadna ha dit...

... En rebre la novetat d'Asteroide, en vaig prendre nota, i tot i que el drac sembla que no l'ha triat, espero poder llegir aviat El Pentateuco de Isaac... Bona diada...

GEMMA ha dit...

Bona diada David!

Hasbarats ha dit...

"Specimens of Bushman Folklore". Segons un amic molt entès en la matèria ha sortit una versió en castellà amb un text afegit de Canetti "Presentimiento y metamorfosis entre los bosquimanos". Serà qüestió de fer-se amb ell.

David ha dit...

Bona diada, Ariadna (bé, el que en queda). És un bon llibre.

Igualment, Gemma!

Moltes gràcies, Hasbarat. De ben segur que el cercaré. Antropologia i Canetti són dos conceptes ben engrescadors.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA