dimarts, 30 de novembre del 2010

Aquaris de butxaca

El Partit del Progrés Moderat Dins del Marc de la Llei (Strana mírného pokroku v mezích zákona, o sigui l’SMPVMZ) es va presentar a les eleccions del districte burgès praguenc de Královské Vinohrady l’any 1911. El seu líder era Jaroslav Hašek, l’autor de Les aventures del bon soldat Švejk. Exactament igual que amb la seva novel·la, a través del Partit del Progrés Moderat Dins del Marc de la Llei, Hašek pretenia escarnir el caràcter obtús de la burocràcia austríaca i el fals moralisme de la burgesia txeca a través d’un humor satíric recollit a les tavernes dels barris i suburbis de Praga.
El Partit va aconseguir entre 36 i 39 vots, segons la font que es consulti, dels quals només 20 van ser considerats vàlids. Tot i haver promès un aquàrium de butxaca per a cada votant, sembla que la cosa no va acabar de funcionar. O sí. Se sap que entre els 20 fidels hi havia un ensinistrador de puces, un director de circ, una funàmbula, un lluitador i diversos comediants. Els mítings, que començaven cada dia a les vuit del vespre, eren, evidentment, improvisats, iconoclastes i, sobretot, etílics i duraven fins que algú aconseguia fer callar en Hašek, cosa, certament, complicada.
El dia de les eleccions, des de les primeres hores del matí, el Partit del Progrés Moderat Dins del Marc de la Llei se’n va autoproclamar guanyador per majoria absoluta i a la seva seu electoral, la taverna U Zvěřinů (L’estable), tothom va ser convidat a cervesa. La gresca va anar pujant de to fins que un policia va haver de demanar als enfervorits amics de Hašek que retiressin els cartells que havien anat enganxant pel barri en què celebraven la victòria. El líder del partit, enmig dels aplaudiments enfervorits de l’ensinistrador de puces i companyia, va assegurar a l’oficial que l’endemà mateix seria ascendit a sergent i que rebria a casa un aquari de butxaca. Sembla que el policia se’n va anar bastant conformat i que la festa va continuar fins que va quedar ben clar que les existències de cervesa s’havien exhaurit.

(Amb aquest post esperem esvair per sempre algunes insinuacions que ens acusen de no tractar mai temes d'actualitat.)

5 comentaris:

Allau ha dit...

David, ni cas als comissaris polítics que pretenen dirigir la programació dels nostres blocs. Res més efímer que l'actualitat, res més actual que els clàssics (com en Hasek).

Clidice ha dit...

Ah! però no era un butlletí d'últimes notícies? Vaja! em temo que visc una mica fora món. Tot i que m'agrada força aquest partit, l'hagués votat i tot. El que no faria jo per un aquari de butxaca!

El missatger ha dit...

Malgrat que no bec cervesa, Hasek s’hauria endut el meu vot amb tota seguretat. Aquaris portàtils? Les seves propostes em semblen molt assenyades, molt més que les d’uns guanyadores i perdedors molt més propers.
La meva proposta seria treure les manetes del rellotges i utilitzar els edificis de Borsa com a Parc d’atraccions temàtic per a viatges de l’Imserso.
Salutacions

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

genial! un lista així hauria posat potes enlaire la nostra grotesca Polònia...

David, m'has de permetre una llicència esportiva que no pot passar per alt... després del 5-0 del Barça...ahir el nostre West Ham va fer història: 4-0 davant del Manchester United a la copa anglesa!
Una gesta sensacional en tota regla dins d'una setmana GRAN.

David ha dit...

Gràcies pel suport, Allau! Tens tota la raó sobre com d'efímera és l'actualitat (que és com sembla que ha de ser qualsevol producte de consum d'avui en dia).

De vegades m'agradaria viure encara més fora de món del que visc (entenent com a "món" el que surt a qualsevol pantalleta). Jo no sé si l'hauria votat, en Hasek, però m'hauria agradat tant assistir a algun dels seus mítings... Salutacions, Clidice.

M'apunto a la teva proposta, Missatger, el temps i l'especulació com a propers objectius a destruir... tant difícil com un aquari de butxaca, però.

Àngel, et permeto el que sigui i més si és per a comentar dues gestes com les que anomenes. Quasi em sembla més històrica la heroicitat dels Hammers que la del Barça! Salut!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA