dissabte, 9 de novembre de 2013

Ruleta romanesa

«Rulestisul» («El ruletista») és un relat que l’escriptor romanès Mircea Cărtărescu va incloure el 1993 a Nostalgia («Nostàlgia», sí). Es tracta d’una història narrada en un estil sec, concís i efectiu que, a banda de recordar El jugador de Dostoievski i Beichte Eines Mörders («Confessió d’un assassí») de Joseph Roth, és una reflexió sobre l’acte d’escriure i la societat de l’espectacle. L’argument de «El ruletista» se centra en l’apogeu i declivi d’un pobre desgraciat que té una qualitat diabòlicament sobrenatural: mai no guanya cap aposta o joc. Mai. Per això és l’home perfecte per dedicar-se a la ruleta russa: cada cop que prem el gallet està segur que morirà.
He llegit «El ruletista» en la bonica edició que en va fer l’editorial espanyola Impedimenta l’any 2010. A la solapa interior diu que Cărtărescu podria ser el primer escriptor romanès que obtingués el Premi Nobel de literatura. Esperem que sigui aviat i així potser en podrem llegir alguna cosa en català.
 

4 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Recordo el terror que m'envaïa quan vaig llegir El jugador, de Dostoievski. El relat posa la pell de gallina, i a sobre sembla que era autobiogràfic...

David ha dit...

Si, es veu que és autobiogràfic, Teresa. El relat de Cărtărescu té la virtut d'atrapar el lector justament de la mateixa manera que passa amb El jugador. En part, per això me l'ha recordat.

GEMMA ha dit...

Com sempre David, em fas descobrir escriptors que m'entren ganes de llegir-los, apunto el de la Teresa i el teu a la meva llista de pendents.

David ha dit...

Moltes gràcies, Gemma. D'interessant, Cărtărescu n'és molt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA