dilluns, 15 de juny de 2015

Flaubert, Turgénev i Tolstoi

El 21 de gener de 1880, Gustave Flaubert escriu una carta al seu amic Ivan Turgénev en què li agraeix que l’hagi ajudat a descobrir un tal Tolstoi. En aquell moment, Tolstoi tenia 52 anys i fora de Rússia no era gens conegut.Flaubert, que havia llegit els tres volums de Guerra i pau en una setmana, en deia això: 

«Gràcies per haver-me fet llegir la novel·la de Tolstoi. És de primera categoria. Quin pintor i quin psicòleg! Els dos primers volums són sublims. Però el tercer s’enfonsa estrepitosament. Es repeteix i filosofa! Vull dir que aquí és quan el veiem a ell, l’autor i el rus, mentre que fins aleshores tan sols havíem vist la Naturalesa i la Humanitat. Em sembla que de vegades té coses shakespearianes. Durant la lectura feia crits d’admiració, i això que és llarga! Parleu-me de l’autor. És el primer llibre que fa? En tot cas, els té ben posats. Sí, està molt bé! Molt bé!»

Dedicar l’adjectiu «shakespearià» a l’autor que segurament més odi va expressar vers Xècspir fa més gràcia que no pas la suposada posició correcta de les gònades de l’eminent autor rus. 

1 comentari:

Unknown ha dit...

Podria ser que no li agradés Shakespeare o així sol constar però, també pot ser, que copsés la grandesa innegable de l'anglès.
Un petó, David.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA