dimecres, 5 de juny del 2013

L'ensenyament d'Ivan Klíma

Tot rellegint la transcripció de la conferència Sobre la propaganda que l'escriptor txec Ivan Klíma va fer a Barcelona el 10 de març de 2008, em trobo amb l'explicació perfecta del perquè de la trista situació de l'ensenyament a casa nostra: «No sense una certa malícia es podria afirmar que per a tot governant, per a tot règim, és preferible que als caps dels seus súbdits —actualment s'anomenen «ciutadans»— hi regni una certa boirina. Més concretament, al cap d'un súbdit hi ha d'haver únicament la quantitat d'informació necessària per reafirmar el poder d'aquells que estan en cada moment en el govern.» Algú pot dir que això passa a tot arreu, i tindrà raó, però en alguns països poden encapçalar una anàlisi com aquesta amb un «no sense una certa malícia»; aquí, no.
De Klíma, en català, podeu llegir la novel·la Amor i brossa, la conferència que tot just he esmentat i els magnífics assajos que trobareu a L'esperit de Praga.
 

7 comentaris:

novesflors ha dit...

Evidentment no els interessa que la ciutadania pense, i més encara que pense críticament. Ells volen "panem et circenses", però ara els ha fallat la primera part.

David ha dit...

Sí, perquè de circ cada cop en tenim més.

Anònim ha dit...

Ho sabem. Cal, però, que ho sàpiga tothom. I només ho podem aconseguir a través de l'ensenyament crític, que és precisament allò que no s'ensenya.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Malgrat els esforços, i ben gestionats!, perquè tots estiguéssim tallats pel mateix patró, força gent que ara tenim més de seixanta anys hem sortit ben granotes, ja que ni que sigui a les fosques hem fet camins personals cap a la llum.

David ha dit...

A nivell particular es fa o s'intenta fer, Enric, però ajudaria bastant que el sistema acompanyés.

Per sort sempre hi ha la possibilitat de sortit granota, Teresa. I és de justícia dir que vosaltres ho teníeu encara més complicat.

El missatger ha dit...

Fa dies que dubto si llegir alguna cosa d'ell. És que tinc una filera de llibres que m'esperen equivalent a la Gran muralla xinesa, però hi ha alguna força misteriosa que m'atreu cap a Klima.
Salut!

David ha dit...

Crec que et pot agradar, Missatger. Entenc molt bé això que dius de la Gran Muralla xinesa, diuen que es veu des de la Lluna, oi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA