divendres, 31 de maig del 2013

Gestors culturals

La definició de gestor, segons el Gran diccionari de la llengua catalana (GDLC), és: «1. que gestiona, 2. Persona que porta els afers d'una societat, 3. Persona que professionalment es dedica, per encàrrec d'un tercer, a resoldre i a activar afers que no requereixen la compareixença de l'interessat.» Per tant un gestor cultural seria... ni idea. Després d'intentar informar-me'n, he quedat sepultat per un allau de verbs-xiclet d'aquells que estan tant de moda avui en dia. Un gestor cultural dirigeix, coordina, promou, dissenya, planifica, diagnostica, impulsa, optimitza i dinamitza alguna cosa —no he aconseguit saber què, però això deu ser secundari—, i fa molts power points. I màsters i postgraus. En les interessantíssimes i vaporoses descripcions que he trobat de les tasques pròpies d'un gestor cultural, apareixen paraules i combinacions tan boniques com agents locals, estratègies creatives, equipaments i dinàmiques interculturals.
No dubto que fer de gestor cultural deu ser una feina molt gratificant i enriquidora, com totes les que tenen relació amb el món de la política i de l'empresa, àmbits des dels qual sempre s'ha fomentat la cultura, com tothom sap. Ara, si he estat injust ironitzant sobre la importància d'una tasca que uneix dos mots que per a mi són als antípodes, l'un de l'altre, a banda de demanar disculpes, m'agradaria que algú m'expliqués, de manera entenedora, en què consisteix aquest ofici i per a què serveix.  
 

14 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Has tocat un tema tabú, bon amic.
A banda de la parafernàlia verbal per definir aquesta estranya figura, una bona manera de saber perquè serveix és observar què fan els gestors culturals. Per les seves obres els coneixereu.

David ha dit...

Això és el que jo vull saber, Teresa: què fan?

Júlia ha dit...

Uf, i em temo que quants més gestos culturals menys cultura o més frivolització de la cultura i la cultureta. És un modus vivendi en temps de crisi i de poques sortides laborals, com moltes tasques relacionades amb l'educació que només fan que remenar fum.

David ha dit...

Em temo el mateix que tu, Júlia. Ara, em sembla que no té gaire a veure amb la crisi i sí amb l'intent de controlar la cultura per part de la política.

Míriam ha dit...

Molt bo, David! Ho has clavat! Entre altres coses, també són "professionals de l'agenda".

David ha dit...

Una altra expressió impagable, Miraculosa. Però continuo sense saber a què es dediquen.

Anònim ha dit...

El gestor cultural és l'encarregat de posar tanques a la cultura. Programar és això, no?

jaka ha dit...

esteu molt equivocats, se us nota un menyenspreu i falta d'informació, es alló de la ingnoracia... i bla, bla,bla
Sense ànim d'ofendre,

no soc gestora cultural.

David ha dit...

A mi no m'acaba d'encaixar la comunió entre gestor i cultura, Enric.

No ofens pas, Jaka. De fet, a l'entrada demanava si algú podia explicar-me exactament què fa un gestor cultural.

Anònim ha dit...

jaka, dona, tampoc es tracta de posar-se a l'alçada dels ignorants, tenint en compte que ignores qui som. La teva afirmació és, pel cap baix, agosarada, mentre que la nostra peca, com a molt, de generalitzadora.

Rosa Comes ha dit...

Generalitzar és el que fem quan no tenim gaire idea d'un tema, quan en som ignorants...

De gestors culturals n'hi ha de molts tipus, i no només són programadors. I n'hi ha de bons i de dolents, com hi ha escriptors bons i escriptors dolents o professors bons i professors dolents... Els bons estimen la cultura i, molts cops, la protegeixen dels capricis de la política. És un ofici com un altre, però amb altes dosis de vocació per part d'aquells que el trien i s'hi dediquen.

Els perfils dels gestors culturals són molt diversos, però tens l'oportunitat d'aprofundir en el tema aquí: http://www.gestorcultural.org/ Hi trobaràs força bibliografia.

Bona nit!

David ha dit...

T'agraeixo molt el comentari i l'enllaç, Rosa. En cap moment no he amagat la meva ignorància sobre aquest tema, precisament és per això que demanava que algú m'expliqués en què consistia la feina de gestor cultural. El web que esmentes és un dels que vaig consultar abans d'escriure aquesta entrada i, sincerament, no em va resoldre els dubtes que tenia.
És cert que potser el meu text (i la imatge que l'acompanya) desprenia una certa burla, que és una de les reaccions que em provoca aquest llenguatge buit que no acaba de dir res, en aquest cas present en totes les explicacions que he trobat sobre aquesta feina. Però, al final, potser tot es redueix a una qüestió de nomenclatura, vés a saber.

Jesús ha dit...

Avui es "gestiona" tot: emocions, l'aula,l'ensenyament..."Gestionar" sembla més correcte que "dirigir", paraula que no deu agradar gens al dictat intel·lectual: no se n'adonen que aquell que dirigeix com a mínim té certa capacitat de maniobra i decissió; anomenar-se "gestor" és claudicar a la voluntat de qui mana, tota una declaració de principis morals...Un encarregat, vaja, però amb postgrau i master.
Mentre hi penso, vaig a gestionar-me una pipa de black cavendish.

David ha dit...

Gestionar emocions és un altre insult a la intel·ligència. Acabarem tots més ximples del que ja som.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA