diumenge, 22 de setembre del 2013

Els dibuixos de Kafka i Nabokov

Abans de fer-se famós amb Lolita, Vladimir Nabokov va estar gairebé vint anys fent classe de literatura a les universitats de Wellesley i Cornell. Algunes de les lliçons que hi va impartir han estat publicades. Es tracta de classes magistrals sobre literatura russa i europea. D’entre les obres que va analitzar, hi ha La metamorfosi de Franz Kafka (no sabem si el fet que Nabokov fos entomòleg hi va tenir gaire a veure). Els apunts que va fer servir per preparar aquestes sessions inclouen una sèrie de dibuixos molt interessants: en un s’hi veu la reproducció de l’insecte monstruós en què es converteix Gregor un bon matí i en l’altre, un plànol del pis de la família Samsa. 
De fet, Kafka dibuixava sovint, també (més enllà dels projectes que havia de fer a la feina). Hi ha un element d’un altre relat seu que de sempre s’ha prestat a la reproducció: es tracta de la màquina de A la colònia penitenciària, aquell instrument de càstig que grava a la pell del condemnat la falta que ha comès. Al web de Taller estampa trobareu un nou intent de visualitzar un dels relats més corprenedors del segle xx.

Nabokov dibuixant i corregint

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bo el treball del Taller Estampa!

No sé si és una sensació meva, però trobo que els relats de Kafka propicien aquesta relació amb el dibuix.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Kafka es dibuixava a ell mateix com un fus... Es dóna bastant, l'habilitat dibuixística i l'escriptural. Eugeni d'Ors també dibuixava força bé, i Goethe encara dibuixava millor!

David ha dit...

Trobo que representa molt bé (dins del possible) aquest relat, oi?
No és sensació teva, és que és així. Un altre conte que fa ganes d'agafar el llapis i intentar-ho és "Odradek". Salut!

No tenia ni idea de les habilitats com a dibuixants d'Eugeni d'Ors i de Goethe, Teresa. És un camp interessant per investigar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA