dilluns, 4 de novembre del 2013

Biblioteques

Observant les fotografies de biblioteques que trobo en un dels millors webs culturals que conec, no puc evitar d’associar aquestes imatges amb les de catedrals. «Catedrals del pensament», n’han dit de vegades d’algunes biblioteques. Pot ser. La biblioteca universal de Borges (si us plau, que ningú no la compari amb internet) hauria d’allotjar-se en un edifici etern d’aquesta mena. Si en el fons la literatura consisteix a crear mites (sovint sobre realitats que en el moment de passar al paper ja han desaparegut), el símil religiós s’entén més bé. I també s’entenen els intents d’alguns sectors nihilistes per destruir aquests santuaris, els religiosos i els laics.
 
Biblioteca George Peabody, a Baltimore

5 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

En efecte, catedrals, biblioteques, museus, tenen molt de 'santuari', de lloc sagrat. És per aquest motiu que es volen profanar, i a fe que es fa de tantes maneres!

polaroid mental ha dit...

si les bibloteques són les catedrals del pensament, alguns han batejat les fotos de llibreries casolanes com pornollibreries, i si que és una mica veritat, guaitar les lectures dels altres pot resultar quelcom molt íntim.
http://bookshelfporn.com/

amén

David ha dit...

Pensava en Sarajevo i en l'Irak, per exemple, on es van destruir llibres molt antics sense cap mena de remordiment (és clar que si es fa el mateix amb persones, què no es farà amb llibres).

Quin bé de Déu de fotografies, Polaroid Mental! He de confessar que quan visito la casa d'algú, no puc evitar de fixar-me en qualsevol llibre que hi vegi (ho faig dissimuladament, que no es pensin que en faré cap valoració final). Immediatament intento que el que hi trobo no influeixi en el meu judici sobre els amfitrions: a sobre que em conviden...

Anònim ha dit...

Qui destrueix temples mai ha sentit les veus que surten del silenci de les parets, dels prestatges, dels racons. Només sent les veus de la follia del seu cervell.

David ha dit...

Les veus d'aquests cervells són les del fanatisme. Salutacions, Enric!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA