dijous, 5 de setembre del 2013

The Magyar Canon (III)

No fa pas gaire comentàvem que el relat testimonial de l’horror es manifesta generalment per mitjà dels gèneres de l’autobiografia i de la ficció. En aquest sentit, sembla que l’expressió versificada ocupa un lloc secundari (especialment pel que fa al nombre, no pas a la qualitat). Tanmateix, les excepcions són tan remarcables que convé recordar-les i, sobretot, llegir-les. El poeta hongarès Miklós Radnóti (1909-1944) n’és una, i de molt important.
Quan el van matar, Miklós Radnóti duia a sobre una llibreta amb una sèrie de poemes que constitueixen un dels pocs testimonis directes en forma versificada que s’han trobat de la Xoà (un altre dia parlarem de Katzenelson). Un dels màxims difusors de l’obra de Radnóti en el món anglosaxó és Thomas Ország-Land. Ország-Land va néixer a Budapest el 1938, va sobreviure l’ocupació nazi, i l’any 1956 va participar en la revolta hongaresa contra la dominació soviètica. És poeta i traductor, i ha escrit articles i ressenyes per The Times Literay Suplement i The New York Times, entre d’altres.
En aquesta entrevista, Ország-Land respon les meves preguntes sobre Radnóti i altres temes. La traducció al català apareixerà, quan pugui ser, en un dels primers números de El funàmbul, que, per cert, veurà la llum abans no s’acabi aquest any.
 
Miklós Radnóti

6 comentaris:

Allau ha dit...

Que el Funàmbul existeixi i que sobrevisqui l'any serà motiu de satisfacció, no ho dubtis! Per un moment (o per 35 setmanes) pensava que el projecte havia sigut oblidat.

David ha dit...

Moltes gràcies, Allau. No n'havia parlat gaire més, però d'oblidar el projecte res de res. Simplement, costa molt fer les coses exactament com un les vol fer.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Estic esperant aquest número d'El Funàmbul amb candeletes... Mentrestant, abraçades

David ha dit...

Gràcies, Teresa. Et pots fer el càrrec de les ganes que en tinc jo. Abraçades i gràcies!

Anònim ha dit...

Sóc mal lector de poesia i no conec cap dels autors que has esmentat.

Això sí, m'alegro que "El funàmbul" estigui a punt de veure la llum.

David ha dit...

Jo també me n'alegro molt, Enric. Quan estigui tot enllestit, t'ho faré saber.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA