diumenge, 20 de maig del 2012

Intel·lectuals del crim

Dobrica Ćosić és un novel·lista serbi de 90 anys. Un intel·lectual, podríem dir-ne. L’any 2011, durant unes hores va córrer el rumor que havia guanyat el Premi Nobel de Literatura, però aquest guardó el va rebre, finalment, Tomas Tranströmer. L’Acadèmia Sueca difícilment hauria pogut caure més baix si la primera notícia hagués estat certa. Conegut com a «pare de la nació sèrbia», Ćosić va ser president de la República Federal de Iugoslàvia de 1992 a 1993 i va participar activament en la configuració de l’ideari nacionalcomunista que, partint d’un victimisme desaforat i de la manipulació històrica més esperpèntica, va bastir les bases de l’agressió sèrbia que provocaria la Guerra dels Balcans. «Els serbis són, als Balcans, un poble superior», és una de les perles d’un dels seus seguidors més fidels, un pertorbat de nom Radovan Karadžić. Per les seves paraules els coneixereu. «El serbi és el nou jueu», clamava Ćosić, tot incloent els serbis en la llarga llista de nacions que els faria il·lusió ser escollides com a poble més desafortunat de la història. 
La figura de Ćosić constrasta radicalment amb la de Danilo Kiš, un altre escriptor serbi, que als seus imprescindibles «Consells a un jove escriptor» comença dient: «Cultiva el dubte respecte a les ideologies regnants i als prínceps. Mantén-te allunyat dels prínceps. Vetlla per no contaminar el teu llenguatge amb la parla de les ideologies.»

Per acabar, dos llibres per conèixer un drama que no es va voler explicar (un més en aquesta Europa repugnant que encara avui no sap on va): Fantasmes balcànics (sens dubte, el millor que ha escrit el controvertit periodista nord-americà Robert D. Kaplan) i La victòria pòstuma de Hitler que inclou una sèrie d’articles molt interessants de gent com Alain Finkielkraut, Bogdan Bogdanovic o Pascal Bruckner. 

7 comentaris:

Lior ha dit...

No sé si acabo de combregar del tot amb els consells de Kiš, però el que remarques jo el tinc xupat; a mi, el dubte sobre les ideologies regnants, i sobre les no regnants també, se'm cultiva i prolifera tot solet.
No tinc controlats els receptors de premis Novel, aquí també em floreixen els dubtes, però em sembla que més d'una vegada els han fallat els filtres i els protocols (les RRPP), a aquests de l'acadèmia. Si mai me'l donen... Coi! Anava a dir que se'l podrien confitar, però com que només em podrien donar el Novel en la catagoria de cagadubtes, en això sóc mooolt bó! Vaig a fer lloc a la vitrina...

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Déu n'hi do, de la teva biblioteca, David! Veus: si ara jo sabés anglès podria llegir aquests llibres. M'hauré d'esperar que siguin traduïts... Respecte de les llengües, vaig estudiar italià per gust.

David ha dit...

D'entre els més de 80 consells de Kis hi ha de tot, Lior. Ara, la majoria són consells escrits per defensar la llibertat de l'art respecte de les ideologies. De premis Nobel de Literatura hi ha hagut de tot, també, des de Bashevis Singer, Kertesz, Andric i Canetti a d'altres que més val no recordar.

El de Fantasmes balcànics el pots trobar en castellà, Teresa. Bé, i segur que en italià, també.Estudiar per gust és l'única manera eficaç d'estudiar, trobo.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

David, perdona que surti per la tangent enmig de tantes bones recomanacions...però era per celebrat que ja tornem a estar a la Premier! Hammers Forever!
Come On You Irons!
estem al blog dels hammers del Maresme en plena festa!

David ha dit...

Tens tota la raó, Àngel! I si l'any que ve tornem a baixar, doncs cap problema. Felicitats a tots els Hammmers!

GLÒRIA ha dit...

Buscaré "La victòria pòstuma de Hitler" per regalar a algú que, com tu, conrea molt bé el tema de l'Europa de l'Est i les seves cruels guerres.
Ets un preciós pou sense fons però el meu seny impedirà que, darrere dels teus suggeriments tan savis, cremi la meva anorèctica visa.
Abraçades!

David ha dit...

És un bon regal, Glòria. Va ser publicat l'any 1995 per Proa.
Moltes gràcies pel que em dius, Glòria. Això de recomanar tants llibres té una mica de trampa, perquè, de fet, amb la Bíblia, Shakespeare i El Quixot ja n'hi hauria prou, trobo.
Una abraçada!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA