dissabte, 7 de novembre del 2009

Austen Park

Jane Austen (1775-1817) va escriure sis obres i va morir. Poca cosa més se sap de la seva vida. Ara, el que sí que podem saber (un cop llegides les sis novel·les) és que es tracta d'una de les escriptores més extraordinàries que hi ha hagut mai. I per què? Doncs, per exemple, perquè Austen (com Xècspir) aconsegueix que els seus personatges ens semblin més reals que moltes persones que coneixem. Són personatges que evolucionen, que s'equivoquen, que malinterpreten... La Catherine de Northanger Abbey, la Fanny de Mansfield Park, l'Emma Woodhouse d'Emma, i, sobre tot, l'Elizabeth de Pride and Prejudice són, gràcies a la ploma d'Austen, personatges immortals de la literatura de tots els temps.
El microcosmos austenià -sovint descrit com a superficial per ments poc atentes- és molt més universal que quantitats ingents d'obres que pretenen tractar temes profunds oblidant-se de la importància de l'estructura narrativa o de la ironia. La quotidianitat ben relatada té un ressò molt més gran que segons quines preteses originalitats.
Per molts llibres que s'escriguin i es llegeixin, hi ha pocs moments que es puguin comparar al fet de seure en un sofà en una tarda plujosa (o no), obrir per enèsima vegada Pride and Prejudice i tornar a deixar-se portar per l'enginy i la mestria de Jane Austen: «It's a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.» Comença la diversió.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola (una altre vegada),
la Jane Austen, gràcies a tu he conegut la meva escriptora preferida!!!
Jo vull conèixer algú com el senyor Darcy, tan guapo, tan amable, educat, llest (capaç de manterir una conversa sense la necessitat d'acabar parlant dels videojocs, futbol...) A més té els ulls blaus...
Mira també podries parlar de Cumbres Borrascosas en la teva web. Doncs ara no escric més, aveure si trobo un altre llibre que m'agradi!!

David ha dit...

Vaig escriure tot això després de parlar un migdia amb tu sobre la Jane Austen. M'hi vas fer tornar a pensar, que la tenia una mica oblidada.
No saps com m'alegro que em diguis que t'agrada! Sobre Mr. Darcy, lamento dir-te que serà complicat de trobar... Ara, no se sap mai.
I recorda que Jane Austen va escriure sis llibres, o sigui que ja tens lectura durant un bon temps.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA